Volg mij ook op: De Ontdekking op Facebook De Ontdekking op Twitter De Ontdekking op Linkedin

Op de hoogte blijven?

Chronisch moe en continue spierpijn, een tekort aan vitamine B12

27 mei 2019 • Burn out

Een tekort aan vitamine B12 kan effect hebben op je lichaam, je emoties, je gedachten en je zingeving en kunnen een burn-out als gevolg hebben!

​Moe ben ik. Echt heel erg moe. Niet gewoon moe zoals je je voelt na een avondje uit. Dan slaap je uit, doe je een dagje rustig aan en heb je in de meeste gevallen de volgende dag weer volop energie. En je kan ook wel eens een drukke dag of week hebben gehad maar dan ga je op tijd naar bed en in de meeste gevallen slaap je wel weer bij. Laat je je energie wel weer op. Maar mijn vermoeidheid werd alleen maar erger. Echt van die dikke watten in je hoofd. Dat wanneer je op tijd naar bed gaat (tien uur s’ avonds) en je de volgende dag rond 8 uur wakker wordt, je nog moe bent. Alsof je wallen op je knieën hangen. Dit was niet één dag maar dat werden dagen en daarna weken. Daarbij kwam ook nog dat ik merkte dat ik niet meer op woorden kon komen, dat ik door mijn hooggevoeligheid de energieën en prikkels niet meer kon filteren en dat koste mij ook veel energie. De gewrichten en spieren in mijn lichaam werden steeds pijnlijker en stijver terwijl ik niet eens intensief aan het sporten was. Ik kon geen fles drinken meer open maken. Het leek wel alsof ik langzaam van een berg aan het tuimelen was!

Ik herkende mijn liefdevolle, rustige, hooggevoelige en creatieve zelf niet meer.

​Doordat ik zo moe was liet ik de yoga de laatste maanden voor wat het was!
Dan dacht ik, morgen ga ik echt mijn yoga beoefenen. En tijdens mijn meditatie viel ik regelmatig in slaap. Ik begreep maar niet wat mijn lichaam mij wilde vertellen. Ik luisterde voor mijn gevoel altijd goed naar mijn lichaam maar dit kwam voor mijn idee toch redelijk onverwachts. Mijn ego vertelde mij dat het kwam door al mijn ervaringen van de afgelopen jaren. Ik merkte dat ik mijn aandacht niet meer lang kon vasthouden bij de dingen die ik deed. Mijn focus, mijn aarding, mijn rust die ik had en dit ook uitstraalde, verdwenen langzaam naar de achtergrond.

Het was tijd om op de rem te gaan staan en heel lief te zijn voor mijzelf.

Uitzoeken hoe ik mijn lichaam weer gezond kan krijgen zodat ik vanuit liefde voor mijzelf mijn pad verder kan bewandelen. Ik heb een afspraak gemaakt bij de huisarts en die stuurde mij direct door om bloed te gaan prikken o.a. op alle vitamines, mineralen en ontstekingswaarden.

​Ik bleek een schrikbarend te kort te hebben aan vitamine B12, vitamine D en magnesium.

Op naar herstel! Dat betekent heel veel slapen. Ik werk nu aan mijn lichamelijke en geestelijke herstel, vanuit ontspanning en met de benodigde supplementen om mijn vitamine B12, vitamine D en magnesium weer op normaal niveau te krijgen.

Nu na een aantal weken merk ik gelukkig dat mijn energie niveau omhoog gaat. De watten uit mijn hoofd verdwijnen langzaam naar de achtergrond. S’ ochtends wordt ik al iets fitter wakker. Ik slaap nu gemiddeld 8-9 uur waar ik voorheen 12 uur sliep. Overdag voel ik nog wel de moeheid toeslaan. Op dat moment las ik een pauze in om te mediteren. Maximaal 3 kwartier. Ik heb een yoga programma ontwikkelt om mijn pijnlijke en stijve spieren weer krachtig en soepel te maken. De eerste keer dat ik de oefeningen deed realiseerde ik mij hoe erg mijn lichaam er eigenlijk aan toe was. De meest makkelijke oefeningen lukte voor geen meter!

​Goed luisteren en voelen naar mijn lichaam en vooral niks overbelasten.

Mijn spieren beginnen langzaam soepeler te worden. Ik ga gewoon rustig door met mijn yoga oefeningen en mijn meditatie. Het geeft mij weer een heerlijk gevoel om met mijn lichaam en geest bezig te zijn. Het begint weer te stromen in mij. De energie neemt weer toe en mijn gedachten beginnen zich weer te ordenen. Ik durf te vertrouwen op mijn gevoel en intuïtie. Maak dankbaar weer gebruik van mijn hooggevoeligheid.

Een tekort aan vitamine B12, D en magnesium, kan ook een oorzaak zijn van burn-out.

Veel van de klachten die een tekort aan vitamine B12 geven komen overeen met symptomen van een burn-out. Wanneer er bij jou een burn-out is geconstateerd door de (huis)arts, laat je dan ook testen op een tekort aan vitamine B12.

Het herstel van een vitamine B12 tekort kan lang duren. Vanaf 8 weken zou je al enig verschil kunnen voelen. Bij ernstig te kort wordt er vanuit uit gegaan dat het herstel tussen de 6 maanden en 1 jaar plaats vindt. Het belangrijkste is dat je goed naar je lichaam luistert. Je tussentijds laten prikken op vitamine B12 heeft namelijk geen zin. Je waarde is dan voldoende alleen de lichamelijke en geestelijke klachten hebben meer tijd nodig om te herstellen. Goed blijven voelen en luisteren naar je lichaam heel is belangrijk.

Een aantal klachten van een vitamine B12 tekort:

 • Enorme moeheid (vooral ​chronisch moe zijn)
 • ​Concentratie verlies
 • Geheugen problemen, niet op woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, vergeetachtigheid
 • ​Allergische klachten
 • ​verminderde weerbaarheid (immuunsysteem)
 • ​ Huidproblemen zoals ontstekingen, wondjes die slecht genezen
 • ​Bloedarmoede
 • ​Tandvleesproblemen
 • ​ Krachtvermindering in armen en benen en spier- en gewrichtspijnen (kan ook een magnesium tekort zijn)
 • ​ ​Zenuwpijnen
 • ​Onverklaarbaar vallen, dingen omgooien of ergens tegenaan lopen
 • ​Depressiviteit, verwardheid, nervositeit, geïrriteerdheid, stemmingswisselingen
 • ​Burn-out
 • ​Haaruitval
 • ​Prikkelingen of tintelingen en gevoelloosheid

​Meer informatie over vitamine B12 vind je op de site van stichting tekort B12.
Op de site van huisarts Hans Reijnen staat veel informatie. Hij heeft veel ervaring met het behandelen van patiënten met een vitamine B12 tekort en hier ook een boek over geschreven.

Ik ben Marieke Noordanus en begeleid jou op je innerlijke ontdekkingsreis met liefde, vertrouwen en betrokkenheid om de balans tussen je hoofd, hart en ziel te herstellen. Vanuit de liefde voor jezelf ontdek jij jouw innerlijke kracht en wijsheid en ervaar je een leven in vrijheid.

​Liefs Marieke


4 reacties op “Chronisch moe en continue spierpijn, een tekort aan vitamine B12

 1. Esy Jansen schreef:

  I can really relate with some of these symptoms en ik ben pas 62 met een hart van een 25 jaarige 🤔

 2. Iet Boer van Starrenburg schreef:

  Vol interesse heb ik bovenstaande gelezen. Veel van de klachten had ik ook.
  Na ruim 30 jaar bloedtransfusies en heel veel hydrobicamineinjecties heb ik nu aan normaal leven. (Ben nu 74) alleen heb ik sinds een paar jaar zere tenen en voorvoeten. Net of er naalden in gestoken worden. En dan de kramp in de tenen en voorvoet. Om te schreeuwen. Alleen word het probleem door de arts een beetje weggelachen..
  Ik werd opgenomen met de gedachte leukemie en na 5/ 6 weken was de diagnose steeds pernisieuse anemie.

 3. Marieke Noordanus schreef:

  Dank voor je reactie. Luister goed naar je lichaam en volgens mij doe je dat nu.
  Liefs Marieke

 4. Marieke Noordanus schreef:

  Esy, je hebt een mooi hart van goud.
  Dank je wel dat jij de wereld wat mooier kleurt.
  Liefs Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let your light shine so brightly that others can see their way out of the dark

Katrina Mayer