Volg mij ook op: De Ontdekking op Facebook De Ontdekking op Twitter De Ontdekking op Linkedin

Op de hoogte blijven?

Kerst

11 december 2017 • Kracht van gedachten

 Mijn kerstgevoel

Kerst vind ik altijd wat beladen. Het kerstgevoel, wat is dat? Ik zie veel mensen kerstinkopen doen. Gelijk na 5 december liggen de winkels al vol met kerstspullen en de aanbiedingen voor kerstbomen, accessoires en lekker eten vliegen je om de oren.

Bij ons thuis hadden wij een kerstboom met echte kaarsjes.

Een mooie groene boom met zilveren ballen en slingers. Kleur was er nog niet. De boom vond ik altijd heel mooi. De kerstdagen vond ik minder. Verplicht met zijn allen zijn, twee dagen lang. Het ritueel was, s’ochtends wachten totdat opa en oma kwamen, daarna koffie drinken, de hele dag nette kleren aan, dus niet buiten spelen maar met zijn allen even een wandeling maken. Een zogenaamde frisse neus halen, want van binnen zitten de hele dag word je moe. Waarom mag ik dan niet buiten spelen, vroeg ik mij af. Kerst vier je met je familie, je speelt met zijn allen een spelletje en gaat gezellig een 3 gangen diner nuttigen. Ondertussen worden de kerstboom kaarsje aangestoken en de klassieke muziek komt zachtjes uit de boxen mijn oren binnen. Dan nog de opmerking “kijken jullie wel naar de boom?”. Wanneer de kaarsjes aan zijn mag er eigenlijk niet gelopen worden, nee verlicht kijken naar de boom. Ja, die zie ik echt wel maar ik wil bewegen, ik wil iets doen en ik wordt onrustig van de hele dag niks doen. Niet zo mijn ding kerst. Ik begreep het gewoon niet. Waarom doe je deze dingen alleen met kerst. Je kunt dat toch het hele jaar doen. Gezellig en liefdevol met zijn allen zijn. Spelletjes spelen, lekker eten met de mensen die je lief hebt en dat is niet altijd familie.

Ik trok mij terug op mijn kamer. Mijn eigen muziek, “Last Christmas” mijn favoriet.

En nu? Nu vind ik kerst nog steeds beladen. 2 jaar geleden was ik alleen met kerst. Mijn relatie was net over en mijn meiden waren bij hun vader. Daar zat ik dan met de kerstboom, mijn maaltijdsalade een glas wijn en “all you need is love” op tv. Buikpijn, tranen en pijn in mijn hele lichaam. Wat was ik verdrietig. Ik was er letterlijk beroerd van. Ik realiseerde mij op dat moment wat eenzaamheid is. Halverwege de aflevering heb ik de tv uitgezet en ben naar bed gegaan. Veel beter zou het op dat moment toch niet worden dacht ik. Al die liefdes verhalen deden te veel pijn. Ik was alleen. Niemand om mijn liefde mee te delen. De gezelligheid, tegen elkaar aan zitten, lekker kletsen over het leven en een goed glas wijn. Mooie muziek op de achtergrond. Helaas. Het deed zeer. Ik was nog steeds alleen en dat vind ik over het algemeen heerlijk maar met kerst vond ik het toch wel heel erg, omdat mijn overtuiging is, kerst vier je met je familie en je geliefden. En die waren er niet op dat moment. Geen lieve partner en geen kinderen met wie ik deze dagen kon doorbrengen. De kerstboom koop ik ook pas 1 week voor kerst, voor de kinderen en 2 januari gaat hij weer het huis uit, de vuurkorf in.

En toen kwam er de gedachte!

Dit jaar ga ik het anders doen en mijn besluit staat vast. Ik ga genieten van kerst. Ik maak er een feestje van. Een fijn warm, sprankelend gevoel zoals ik het wil voelen door mijn hele lichaam, wat er ook gebeurt. Ik heb de kerstboom al gekocht en helemaal opgetuigd zoals ik het mooi vind. De lichtjes branden zacht en warm. De kaarsjes onder de boom branden liefdevol. Ik heb besloten om mijn gedachten en gevoelens omtrent kerst om te buigen. Kerst wordt voor mij een periode van gezelligheid, liefde en bezinning. Mijn meiden zijn dit jaar bij hun vader. En ook dit jaar ben ik, zoals het er nu voor staat met kerst alleen. Dat vind ik helemaal prima. Ik zie wel wat er op mijn pad komt, Hoe de kerstdagen gaan verlopen. Het zal vast mooi worden. Ik ben nieuwsgierig. Gewoon, omdat ik dat heb besloten. Kerstcadeautjes komen één voor één onder de kerstboom te liggen. Kaarsjes branden overal. Met mijn meiden vier ik gewoon kerst op de 23e. Dan zijn wij samen. Lekker eten, muziekje, gekkigheid op onze manier. Gewoon zoals wij het prettig vinden. Een glas wijn, voor mij dan, en Netflix. Misschien nog een spelletje maar het belangrijkste voor mij is dat kerst een andere lading krijgt. Liefde en warmte zit in jezelf en het is mooi als je het mag delen. De liefde voor mijzelf en mijn meiden staat op nummer 1 tijdens kerst.

Wat voor ervaring heb jij met kerst en hoe breng jij de kerstdagen door?

Liefs Marieke


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let your light shine so brightly that others can see their way out of the dark

Katrina Mayer