Volg mij ook op: De Ontdekking op Facebook De Ontdekking op Twitter De Ontdekking op Linkedin

Op de hoogte blijven?

Yoga is zo zweverig

7 november 2017 • Burn out

Yoga is zo zweverig!

Het valt mij op dat mensen van alles moeten, druk druk druk en tijd nemen voor zichzelf ho maar. Tja, want daar hebben ze geen tijd voor. Maar wel blijven zeggen dat hun hoofd blijft spinnen met gedachten. Of dat ze eigenlijk iets aan hun gewicht moeten doen of ……S’avonds ploffen ze dan uitgeblust op de bank om een serietje te kijken, want iedereen kijkt tenslotte series. Het nieuwe tv kijken. Wanneer ze aan mij vragen, Mariek, hoe doe jij dat? Jij hebt ook een druk leven, Je praktijk, werken in de zorg, gescheiden, een opleiding volgen en je hebt twee meiden.

Dan zeg ik YOGA!

Yoga hoor ik ze zeggen, dat is toch dat zweverige gedoe en het is zo mega langzaam en saai.
Dat is niks voor mij, ik moet echt iets actiefs doen. Tuurlijk, blijf jij maar rennen en vliegen. Beetje tegenstrijdig wat er dan wordt gezegd. Wel rust willen en er eigenlijk niets voor willen doen. Tja dat wordt een uitdaging.

Ik doe yoga.

De reden dat ik met yoga begon was, dat ik mijn lichaam na de zwangerschappen weer flexibeler wilde hebben. Mijn lichaam had het mega zwaar gehad. Tijdens de zwangerschap van mijn jongste telg was ik 40 kilo aangekomen. Ik sportte 3 tot 4 keer in de week. Want het moest en zou er af. Dat lukte voor een groot gedeelte echter kreeg ik een blessure van het vele trainen waardoor ik weer uit de running was. Mijn lichaam kon dat gewoon niet aan. De strijd met de kilo’s gaf ik op. Ik had een mooi gewicht en tenslotte twee prachtige kinderen op de aarde gezet. Het was goed zo. Ik wilde rust. Dus yoga. Daar zat ik op de mat. Zo stijf als een hark met een lichaam dat nou niet echt aan het meewerken was. De onrust voelde ik in elke vezel van mijn lijf. Dit is toch niks voor mij, dacht ik nog. Rustig muziekje aan. Eerst opwarmen en daarna de oefeningen, die heel erg simpel leken. De lerares deed het voor. De boom. Je armen in de lucht en op 1 been staan. Wanneer het niet lukt op 1 been staan, zet je je voet tegen je enkel. Nou geloof mij. Ik wiebelde alle kanten op. Dit kan toch niet waar zijn. Zo simpel en toch moeilijk.

Dit kwam omdat ik helemaal uit balans was. Ik leefde vooral in mijn hoofd. Was mij niet bewust van mijn lichaam, wat daar eigenlijk allemaal gebeurde. Chakra’s, nooit van gehoord. Naarmate ik mij ging verdiepen in yoga, de chakra’s en vooral de ademhaling werd ik mij bewust van mijn lichaam. Ik bleef de lessen volgen maar ging ook thuis oefenen. Ik voelde dat mijn lichaam sterker aan het worden was. Ik kwam meer in balans, was beter geaard. Ik ging mijzelf en mijn lichaam steeds meer accepteren. Het bracht rust in mijn hoofd en lichaam. Wanneer ik yoga beoefen ben ik geconcentreerd op mijn ademhaling en op het uitvoeren van de oefening. Hoe simpel deze ook mag lijken. Daardoor kan ik de alledaagse dingen, zoals, ik moet de was nog vouwen, ik moet nog de mails beantwoorden, ik moet nog zoveel, loslaten. Er is tijd genoeg.

10 minuten op de yoga mat kan deze rust als brengen. Vaak doe ik de zonnegroet in de ochtend. Deze oefening pakt je hele lichaam aan. het maakt je krachtiger Het verhoogt je concentratie en verbeterd je ademhaling. Door de zonnegroet maak je contact met je lichaam en geest om zo weer in balans te komen en de rust te ervaren waar je zo naar verlangt.

Er zijn genoeg filmpjes op youtube te vinden over de zonnegroet. Wanneer je nog nooit yoga hebt beoefend, ga dan eerst naar een yogaleraar of lerares bij jou in de buurt om de techniek onder de knie te krijgen.

Namasté Marieke


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let your light shine so brightly that others can see their way out of the dark

Katrina Mayer